Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

День пам’яті жертв політичних репресій

Щороку, третьої неділі травня, в Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій. Відзначається згідно з Указом Президента України від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.
Репресії, принижуючи людську гідність та позбавляючи громадян не тільки права на свободу думки, а й права на життя, стали великою трагедією українського народу. Кривавий терор був спрямований проти інтелігенції, духовенства, військових, селян, робітників. Частина з них – це були люди, що мали величезний духовний та державотворчий потенціал. Під жорна репресій потрапили 5 млн. громадян.
Биківнянський ліс під Києвом, урочище Сандармох у Карелії, урочище Триби на Полтавщині, Рутченкове поле (Донецьк), П’ятихатки (Харків), село Халявин (Чернігівщина) – це місця масових поховань жертв «Великого терору».   Частина місць…
Минуле донині живе у нашому сьогоденні. Після широкомасштабного вторгнення росії терор та політичні переслідування стали вчергове жахливою реальністю для українців. Катування, розстріли невинних, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів – всі ці репресії путінська росія, як спадкоємиця СРСР, знову принесла на українську землю. Ціною багатьох життів своїх патріотів Україна бореться за відновлення суверенітету, за те, щоб криваві методи терору не були інструментом політики у XXI столітті. 
Тож віддамо шану безневинно вбитим, закатованим комуністичним режимом українцям, залишаючи в пам’яті жертв політичних репресій.