Перейти до основного вмісту
Lex et Juctitia

Міжнародний день пам'яток і визначних місць

Міжнародний день пам'яток і визначних місць - відзначається щороку 18 квітня з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць, внесеної 18 квітня 1982 року. Рішення про відзначення дати було прийнято Генеральною Асамблеєю ЮНЕСКО у 1983 році.
Нині в Україні, за уточненими даними, нараховується 1399 міст і селищ і більше 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. Її фонд, за підрахунками фахівців, перевищує 70 тисяч об’єктів.
Охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини. 
Внаслідок дій російської армії, на території нашої держави зруйновані численні пам’ятки архітектури. Серед них церкви, мечеті, синагоги, театри, пам'ятники, бібліотеки, музеї. Понівечені цілі міста – Чернігів, Суми, Харків, Маріуполь...
Міністерством культури та інформаційної політики вже зафіксовані численні воєнні злочини рф проти культурної спадщини в Україні.
Руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року. Наразі триває збір доказів злочинів російської федерації проти української культурної спадщини. Міністерство верифікує доказову базу для подальшого її використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Окрім фіксації злочинів проти культурної спадщини, стратегічна задача Міністерства – залучення міжнародної фінансової підтримки для збереження, оцифрування та відновлення нашої культурної спадщини.